Meet het Zonen 09 team

The Zonen 09 HQ (c) Silvie Bonne
(c) pic by Silvie Bonne Fotografie

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat ik nog eens vertelde over de evoluties op bedrijfsvlak bij Zonen 09. Iets posten op Facebook of Instagram is snel gebeurd en daar kon je wel merken dat er achter de schermen enkele nieuwe stappen gezet werden, maar er eens uitgebreid over vertellen in een blogpost kwam er nog niet van. Nochtans is jullie vertellen hoe het er hier ‘businesswise’ aan toe gaat iets wat ik graag doe. Sommigen onder jullie volgen het Zonen 09 verhaal al sinds het prille begin, sommigen zelfs al van toen er alleen nog maar sprake was van de Mamasha blog. Het is een fijn idee te weten dat ook zij die weten hoe het allemaal begon, blijven meevolgen. Het voelt wat als in je dertiger jaren extra appreciëren van die vriendinnen die je al hebt sinds het middelbaar omdat die je door en door kennen, ongeacht hoe je leven als volwassene eruit ziet. Zoiets :-).

De laatste stap in mijn ondernemersverhaal waarover ik op de blog vertelde, was die van het starten met een eigen stoffenlijn. Die stap dateert van juni vorig jaar waarna ik bleef werken aan de uitbouw van de stoffen- en patronencollectie om uiteindelijk eind 2015 Koen tegen het lijf te lopen. Niet zomaar, maar na een tip van coach Charlotte die me zei ‘ik heb iemand leren kennen en volgens mij zal het met jou klikken’. Charlotte weet dat ik erg ‘klikafhankelijk’ ben en ze kent mijn verhaal en mijn competenties. Ze weet dat ik in sommige dingen goed ben, maar in andere helemaal niet. Terwijl ik warm loop voor buikgevoel, nieuwe ideeën en mooie verhalen, ben ik cijfermatig en strategisch gezien een dikke nul. Ik hou niet van rekenen en al helemaal niet van platte commerce, maar ik weet wel dat ook mooie businessverhalen zonder een deftige omzet niet blijven duren. In Koen vond ik iemand met net die talenten waaraan het mij ontbreekt, met het nodige begrip voor hoe ik de dingen zie en met een zodanige portie relativeringsvermogen dat zelfs ondergetekend stresskonijn er rustig van wordt.

Begin januari werd ik officieel klant bij Cynex en sindsdien begeleidt Koen me bij de groei van Zonen 09. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe blij ik ben met die stap. Na bijna 4 jaar het gevoel te hebben dat ik maar wat aanmodderde, zette ik samen met Koen eens alles op een rijtje. Hij liet me vertellen hoe ik Zonen 09 zag, waar ik ermee naartoe wou en hij destilleerde daaruit de voor mij magische woorden ‘dus jij wil eigenlijk gewoon inspireren’. Ik dacht ‘maar ja zo simpel is het’ en sindsdien is dat het streefdoel: ik wil ideeën allerhande kunnen uitwerken en alle taken die daaruit voortvloeien met anderen delen om ze uiteindelijk met een gerust hart uit handen te kunnen geven.

Er werd een financieel plan opgesteld (door Koen uiteraard…) en op basis daarvan werden enkele serieuze stappen gezet. Zonen 09 verhuisde begin mei van het tuinhuis naar een kantoor/atelier op Dok Noord, zette de stap van eenmanszaak naar BVBA en begon steeds meer uit te besteden. Het uit handen geven van de ‘fulfillment and shipping’ aan een externe partner voelde als een geschenk uit de hemel en gaf me weer wat meer tijd voor de creatieve kern en het werken aan andere beslissingen zoals het aantrekken van enkele freelance teamleden voor Zonen 09.

Arbeid in België is über duur en Zonen 09 is nog niet op het punt aanbeland waarop een vaste kracht in dienst nemen een optie is. Wat wel tot de mogelijkheden behoorde, was het uitbesteden van een set van vaste opdrachten aan een team van freelancers dus ging ik op verkenning en kwam uit bij 4 gelijkgestemde zielen die ik doorheen de jaren via de blog of via de coworking gemeenschap leerde kennen.

Op de Zonen 09 ‘over ons’ pagina vind je de volgende 4 dames terug die vanaf nu elk met hun eigen competenties op freelance basis helpen timmeren aan de weg die Zonen 09 aflegt.

Ellen Vanhee Lies Botterman Marleen Ernots Isabelle Delaere

Ellen vind je wekelijks in het Zonen 09 kantoor wanneer ze alle oude Nederlandstalige Zonen 09 documenten én alle vertalingen in de meest recente templates verwerkt.

Lies zorgt er voortaan voor dat nieuwe handleidingen, patronen, how-to posts en nieuwsbrieven de niet-Nederlandstalige klanten snel en in professioneel Engels bereiken.

Marleen staat vanaf nu in voor de gratis hack handleidingen bij de Zonen 09 patronen en ging alvast aan de slag met 4 veelbelovende projecten.

Isabelle wordt ingeschakeld bij het naaien van de fotoshoot outfits en zij begeleidt vanaf oktober de Zonen 09 workshops, a.k.a de Zo(o)ndagen.

Zo, dat was het, for now. De belangrijkste stappen en enkele heel belangrijke madammen waarmee het klikt, die fantastisch werk leveren en waarmee ik hoop in de toekomst steeds nauwer samen te kunnen werken.

In een volgende post: nieuwe Zo(o)ndagen!