De DOK collectie: een beslissing én parels van voorbeelden!

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Op de posts hier, op FB en op IG, waarin ik de DOK collectie officieel aan jullie voorstelde en het verhaal erachter vertelde, reageerden jullie zo enthousiast. Dat was echt fijn. Dank je wel voor alle toffe commentaren, alle oh’s, ah’s, aanmoedigingen en duwtjes in de rug.

Morgen is het dan eindelijk zover en kunnen jullie de eerste Zonen 09 jacquards in huis halen. Dat kan zowel bij Zonen 09 zelf als bij een handvol van onze verkooppunten die ik hier morgen nog eens voor jullie zal oplijsten.

In de shops zullen jullie WAVE, de blauwe ‘golfjes’ met het okerkleurig ‘bootje’ en FISH, de donkerpaarse ‘zee’ met vooral muntkleurige ‘visjes’ terugvinden. PROW en SAIL lieten we niet produceren en dat was de boodschap die ik jullie nog verschuldigd was…

Hoe groot je eigen liefde voor iets ook is, ik blijf graag realistisch, er bestaat steeds een kans dat anderen het niet op dezelfde manier zullen verwelkomen. Iedere keer ik in een nieuw product duik, zit dat scenario in het achterhoofd. In het geval van een patroon dat het slechter dan verwacht zou doen, zou dat niet onmiddellijk zo’n groot probleem opleveren. Bij patronen beslis ik zelf over het aantal dat in druk gaat en kan ik voorzichtig zijn. Bij textiel is dat anders. Je bent gebonden aan minimale hoeveelheden en moet die dus ook verkocht krijgen of je scheurt er je broek aan. Daarenboven vereisen lokale, duurzame jacquards een veel grotere investering dan Zonen 09 gewoon is en, ondanks het hartzeer bij de beslissing, kwam het er dit keer op neer dat ik het gewoonweg niet aandurfde om alles ineens te laten produceren.

Mijn eigen monster-onder-het-bed heet financiële rampscenario’s en dat was tot nu toe sterker dan mijn eigen diepgewortelde geloof in hetgeen ik doe. Ik kies het liefst de voorzichtige weg waarbij ik eerst bij jullie, de eindklanten, aftast of het de moeite waard is om ergens volledig voor te gaan alvorens er te grote risico’s worden genomen. Een trage manier van ondernemen, maar eentje die voor mij tot nu toe heeft gewerkt. Net zoals het zo open vertellen over dergelijke achter-de-schermen zaken. Ik word soms afgeraden daar op die manier over te communiceren, maar ik geloof niet in rozengeur-en-maneschijn verhalen. Ondernemen is knokken en ik zie alleen maar toegevoegde waarde, voor zowel jullie als voor mijzelf, bij het eerlijk vertellen over hoe het er echt aan toegaat.

Dat sommigen onder jullie ontgoocheld zijn dat PROW en SAIL nu niet beschikbaar zijn, daar ben ik me bewust van. Maar ik weet wel zeker dat jullie in de twee alternatieven ook jullie gading kunnen vinden, zeker wanneer jullie zien wat Marleen, Isabelle en Laurence ermee creëerden.

Ik vroeg deze drie lieve vriendinnen met elk hun eigen uitgesproken stijl of zij met de jacquards aan de slag wilden gaan. Ze kregen geen enkele richtlijn mee en mochten ervan maken wat ze wilden. Op hun blogs vind je de één na de andere maakparel terug die pure warmte en schoonheid uitstraalt. Ik kan niet anders dan zot content zijn met hun voorbeelden van wat mogelijk is met de Zonen 09 jacquards.

Check nu Isabelle’s jurk, polo en trui!

Check nu Laurence’s bomber jacket!

Check nu Marleens cardigan!

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Zelf maakte ik in WAVE nog een winterversie van het nieuwste Zonen 09 patroon voor de blazer Jack voor Thor. Met een reep FISH maakte ik er nog snel een sjaaltje bij. Het blauw en oker in FISH is hetzelfde blauw en oker dat in WAVE verwerkt zit waardoor de stoffen goed bij elkaar passen. In de korte kanten van de sjaal verwerkte ik de zelfkant van de stof, de lange randen zoomde ik niet om, maar boorde ik af met de overlock.

Geniet van alles wat deze avond verschijnt en… tot morgen!

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor

Jack in WAVE + scarf in FISH for Thor