Wat met die mouw? De start van een reeks patronen aanpassen.

Net als bij confectiekledij hangt aan naaipatronen een specifieke fit vast. Shop je bij H&M dan zit je gegarandeerd een maatje lager dan normaal. Shop je bij F&G dan zit je kind soms in een hogere maat. Dat komt doordat elk merk bij het ontwerpen zijn eigen maattabellen gebruikt. Maattabellen waarin je maten vindt die het gemiddelde vertegenwoordigen van de inwoners van een land of een specifieke doelgroep waar een merk zich op wil richten en die doorheen de jaren ook nog eens zijn aangepast aan de ervaringen die dat bepaalde merk heeft opgedaan.

Bij maatwerk vertrek je van de unieke lichaamsmaten van één persoon. Bij confectie en naaipatronen die niet zijn afgestemd op één persoon, vertrek je van gemiddelde maten en voeg je daar ‘toegifte’ of ‘beweegruimte’ aan toe. Ook die toegifte zorgt voor verschil tussen merken. Opnieuw de vergelijking H&M en F&G. Zonen 09 patronen zijn eerder te vergelijken met die laatste. Er wordt vertrokken van gemiddelde maten bij Vlaamse kinderen en er wordt een beperkte toegifte in de tekening verwerkt. Waarom? Omdat ik dat zelf mooier vind. Het is louter een keuze. Eentje waar je zelf ook voor te vinden bent of net niet.

Los daarvan is het wel zo dat weinig kinderlijfjes alle gemiddelde maten hebben die in de matentabellen terug te vinden zijn. Op de patronen geef ik de maten mee voor borst, heup en lengte, maar er zijn er zoveel meer zoals bijvoorbeeld polsbreedte, schouderlengte, ruglente, hoofdomtrek, enzovoort. De kans dat de lichaamsmaten van jouw kind perfect overeenkomen met die ene lijst van gemiddelde maten is klein. Daarom zijn naaipatronen geen wondermiddel en is de kans klein dat een handgemaakt stuk perfect valt. Er zal meestal hier of daar een kleine aanpassing nodig zijn. Meestal stoort het niet, kinderen zijn meestal wat ‘gemiddelder’ dan de doorsnee volwassene, maar soms is de aanpassing zo makkelijk uit te voeren dat je met weinig moeite in de buurt van die perfecte fit komt. Met deze reeks doel ik daarop. Een reeks waarin ik toon hoe je simpele aanpassingen kunt doen. Aanpassingen die je niet alleen in Zonen 09 patronen kan gebruiken, maar die je ook kan toepassen op andere patronen. Misschien zullen ze voor jou heel evident zijn, mischien niet. Dat hangt voornamelijk van je ervaring en durf af.

Doorheen de tijd kreeg ik in de mailbox al heel wat ‘aanpasvragen’. Ik bundelde die en zal ze gebruiken als input voor deze reeks. Eenmaal de reeks af is, zal ik alles gieten in één digitaal te downloaden bestand. Ik start met een hele simpele aanpassing, maar zal het verder in deze reeks nog hebben over het smaller maken dan de smallmaten, pamperpoepjes, hogere tailles, enzovoort. Vertel in een reactie gerust welke aanpassing jij graag ziet verschijnen. Ik bekijk dat dan zeker even verder.

Nu: het verlengen, verkorten en verbreden van de mouw. De lange mouw van het Zonen 09 patroon Billie eindigt in een polsbreedte waar niet extreem veel toegifte/beweegruimte aan toe werd gevoegd. Aansluitend is mijn ding dus ik vind dat mooi. Vind jij de polsomtrek te smal dan los je dat heel simpel op met de volgende stappen.

Wat achtergrond over de mouw:

 • De mouw wordt getekend nadat de panden werden getekend. De mouwkop wordt daarbij afgestemd op het armsgat van voor- en rugpand. De mouwkop aanpassen doe je nu NIET. Met deze post pas je dus geen mouwkoppen aan die te pofferig vallen.
 • De mouwlengte wordt afgestemd op de gemiddelde armlengte en uitgezet met een loodrechte lijn naar beneden vanuit het hoogste punt van de mouwkop. De lengte ervan kun je gemakkelijk aanpassen. Zie hieronder.
 • De polsbreedte wordt afgestemd op de gemiddelde polsbreedte + de toegifte die de ontwerper voorziet. Die polsbreedte wordt onderaan op de loodrechte uitgezet waarmee eerst de mouwlengte werd uitgetekend. De polsbreedte kun je gemakkelijk aanpassen. Zie hieronder.

De mouwlengte aanpassen:

Bij de tienerversie van Charlie en bij het patroon Billie staan er op alle relevante delen verleng/verkortlijnen. Hieronder zie je een mouw uit het patroon Billie. Staat er op jouw mouwpatroon geen lijn? Teken ze dan eerst even zelf.

Aanpassen mouwlengte 2

 1. Teken op je papieren patroondeel een lijn, parallel aan de zoom/polslijn. Teken de lijn ongeveer ter hoogte van het midden tussen mouwkop en zoom/polslijn. Zie rode lijn.
 2. Knip die lijn door.
 3. Wil je verlengen?
  • Teken op een apart stuk patroonpapier 2 parallelle lijnen met als afstand tussen die lijnen de toe te voegen lengte. Stel, je hebt 4 cm extra nodig op de panden, teken dan 2 lijnen op 4 cm afstand van elkaar.
  • Kleef het bovenste deel van de mouw tegen de bovenste lijn. Kleef het onderste deel van de mouw tegen de onderste lijn.
  • Vervolledig de zijlijnen en knip het overtollige papier weg.
 4. Wil je verkorten?
  • Teken op het bovenste patroondeel een lijn parallel aan de onderrand van het bovenste patroondeel. Teken die lijn op de helft van de weg te werken lengte. Stel je hebt 4 cm minder nodig op de panden, teken de lijn dan op 2 cm afstand van de rand.
  • Kleef de bovenrand van het onderste patroondeel tegen de nieuwe lijn.

De mouwbreedte aanpassen:

 1. Bepaal hoeveel cm extra breedte je wil toevoegen aan de polsbreedte.
 2. Verleng de zoom/polslijn links en rechts met de helft van die extra breedte. Stel je wil dat er 4 cm extra op de polsomtrek zit. Verleng de zoom/polslijn links en rechts dan met 2 cm. Zie rode lijnen.
 3. Herteken de zijlijnen van de mouw door de nieuwe uiteinden van de zoom/polslijn te verbinden met de onderarmspunten. Zie groene lijnen.

Aanpassen mouwbreedte 2 Wil je een korte mouw verbreden, dan doe je net hetzelfde. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie.
Aanpassen mouwbreedte korte mouw