Help jij het LikeBirds gebouw redden?

Help save the LikeBirds building!

LikeBirds. Het is mijn home away from home, mijn psychologisch vangnet wanneer alleen werken me teveel wordt. LikeBirds is waar we samen 3 jaar Zonen 09 en de eerste stoffencollectie vierden en waar we Zo(o)ndagen organiseerden. Het is een ruimte waar ik de voorbije twee jaar als ondernemer openbloeide en waar ik vrienden maakte waar ik lief en leed bij kwijt kan. Het is een stukje Gent dat mijn hart doet bloeden als ik denk aan hoe een beslissing, die lang geleden werd genomen, ervoor zal zorgen dat deze parel van een gebouw binnenkort tegen de vlakte gaat.

En ik ben de enige niet. Een tijdje geleden kwamen 2 architecten (Julie & Ben) langs bij LikeBirds en werden verliefd op het gebouw. Toen LikeBirds host Vicky hen vertelde dat het gebouw gesloopt zou worden om het geplande park op de Tondeliersite nog groter te maken, lieten ze weten dat ze dit niet zomaar zouden laten gebeuren.

Julie en Ben lanceerden een petitie waarbij je meer leest over de architecturale achtergrond van het gebouw en waarbij ze opsommen waarom het absurd is om het gebouw af te breken.

Dit gebouw afbreken is cultuurhistorisch, maatschappelijk en ecologisch een grote vergissing:

  • Niettegenstaande dit gebouw niet beschermd is en niet vermeld is op de inventaris van bouwkundig erfgoed is het als industrieel erfgoed een belangrijke getuige van zijn tijd.
  • Het materiaalgebruik, de schaal en de verhoudingen van de verschillende ruimtes lenen zich makkelijk voor verschillende mogelijke toekomstige doeleinden: vb. evenementenhal, expositieruimte, ontmoetingsplaats, jeugdwerking, seniorenwerking, etc.
  • Deze mogelijkse functies zijn allen complementair met de nieuwbouwappartementen die op de omgevende site gepland zijn.
  • Op de plaats waar dit gebouw staat is een stadspark gepland. Dit park wordt omringd door hoogbouw nieuwbouwappartementen. Het gebouw kan zich architecturaal perfect integreren in dit park als paviljoen.
  • Het gebouw is bouwfysisch nog in een zeer goede staat en kan met relatief beperkte middelen in gebruik genomen worden. Dit gebouw afbreken is vanuit ecologisch standpunt dan ook absurd.

Julie en Ben denken dat de kans klein is dat er nog iets aan de beslissing verandert, maar ik echt geloof in de kracht die van onderuit komt. De kracht van social media vol mensen die zich niet blind staren op ooit genomen beslissingen, maar inzien hoe ongelooflijk narrowminded het is om een prachtgebouw, dat intussen propvol ondernemerschap, creativiteit en enthousiasme zit, zomaar tegen de vlakte te gooien.

Een oproep uit het diepst van mijn hart: teken de petitie en deel deze vraag op zoveel mogelijk van je kanalen. Al halen we het niet. We tonen tenminste dat we ons niet laten doen.